skivakanties-tsjechie         

Onontdekt TsjechiŽ

Wanneer men op zoek gaat naar de beste bestemming voor de wintersportvakantie is het aanbod binnen Europa enorm. Landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en ItaliŽ zijn in de winter bedolven onder de sneeuw en de wintersportgebieden stellen zeer zelden teleur als het om de sneeuwhoogtes en gladde, witte pistes gaat.

Nederland boekt zo tegen die tijd massaal de accommodaties en met name in de voorjaarsvakantie staan de snelwegen weer vol met auto's met gezinnen die een weekje lekker weg gaan naar de sneeuw. Vandaar dat het zich ook wel kan lonen om eens verder te kijken dan de gebruikelijke gebieden. Iedereen hanteert zo zijn eigen criteria als het om het kiezen van het wintersportgebied gaat: de een gaat puur voor de uitdaging van de pistes, de grootte van het skigebied, of juist hetgeen wat zich niet op de pistes bevindt en vermaak biedt voor de late uurtjes (dan hebben we het natuurlijk over het welbekende aprŤs-skiŽn waar Oostenrijk vooral zo beroemd om is geworden in de skivakantie sfeer). Maar de ander kan ook juist de rust op willen zoeken en niet persť de hiervoor genoemde criteria hanteren. De zoektocht naar de wat onbekendere plekken voor een wintersportvakantie is er een die juist de uitdaging biedt. Het land waar mensen dan niet zo snel aan denken, is TsjechiŽ.

De sneeuw in het oosten

Voor bijvoorbeeld een gezin met jonge kinderen kan TsjechiŽ de ideale uitkomst zijn om van een familievakantie te genieten. Qua bereikbaarheid is het ook goed te doen, het is een kwestie van Duitsland doorkruisen en je bent er al snel. Voor een gezin met jongere kinderen toch ook wel belangrijk, want niemand heeft belang bij een lange reis. En in Duitsland kan men, mits gewenst en binnen de perken, ook nog eens goed doorrijden. Want de Duitse Autobahn is aan het beginstuk niet zo druk bezet, pas waar de snelwegen richting Oostenrijk en Zwitserland buigen, begint het verkeer langzamer te rijden. Het enige waar men dan wel aan moet denken is de juiste winterbanden onder de auto te hebben, dit is in die periode dan verplicht in Duitsland. Als de auto dan in ieder geval in orde is, moet alleen de reis nog geboekt worden.

TsjechiŽ wordt qua wintersportgebied vaak gezien als het goedkopere alternatief ten opzichte van landen zoals Oostenrijk en Frankrijk. In de praktijk is het echter zo dat de commerciŽle facilititeiten hier lucht van hebben gekregen, en de prijzen in sommige gebieden dan ook rond het gemiddelde liggen, in plaats van dat ze veel goedkoper zijn. Maar accommodaties kunnen hier nog steeds veel goedkoper zijn. Zoals bij zoveel vakanties geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is dus helemaal geen gek idee om zo vroeg mogelijk te boeken, ook als hier in Nederland de temperaturen nog boven de 20 graden liggen. Het kan een hele hoop geld schelen.

Besparen op de vakantie

Hoewel de wintersportvakantie een populaire vakantievorm onder Nederlanders is, is het niet ťťn van de goedkoopste vakanties. De reis er heen kan in de kosten lopen qua brandstof, het huren van spullen, het kopen van een skipas voor het gebied en het huren van accommodatie zijn allemaal kosten die vooraf goed ingeschat moeten worden om niet bedrogen uit te komen. Toch zijn er wel zaken waar op bespaard kan worden. Zoals al beschreven is het belangrijk om vroeg te boeken, hierdoor zijn de betaalbare accommodaties nog vrij. Verder zijn de 'basics' zoals spullen huren en een skipas kopen onvermijdelijk, maar op eten & drinken kan men wel besparen. Broodjes meenemen voor op de piste en gewoon zelf een potje koken in de avond kan al snel heel wat geld besparen. Maar laat de kosten je vooral niet teveel afschrikken, het brengt namelijk veel plezier voor het hele gezin. En dat is onbetaalbaar.

Tsjechie heeft het allemaal

Sneeuw, zon, goedkope skigebieden en heerlijk eten: je vindt het allemaal in Tsjechie! Hoewel wintersport in Tsjechie niet meer spotgoedkoop is, ben je nog steeds maar weinig geld kwijt aan eten en accommodatie. Bovendien ligt het op een redelijke rij-afstand, je hoeft alleen Duitsland door.

In opkomst
TsjechiŽ is nog een relatief klein land op de Nederlandse sneeuwmarkt, maar het zit in de lift. Vorig jaar steeg de populariteit opnieuw.

Sneeuw en sneeuwhoogtes
Tsjechie heeft een grote sneeuwzekerheid. Bijna elke piste heeft tegenwoordig sneeuwkanonnen die zorgen voor een alsnog besneeuwde helling als het met het weer even niet meezit.

AprŤs-ski
De aprŤs-ski in Tsjechie is minder uitbundig dan in Oostenrijk, maar de meeste dorpen hebben wel veel bars, pubs en discotheken waar het prima vertoeven is na een inspannende dag op de skiís.

Sfeer
Voor de wintergasten in de Tsjechische skigebieden zijn de sfeer en de zonneterrassen minstens zo belangrijk als het skiŽn zelf.

Aaneengesloten skigebieden
Veel dorpen zijn voor langlaufers met elkaar verbonden, daardoor is Tsjechie uitstekend geschikt voor lange tochten.